Bokföringsnämnden (BFN) har nu publicerat uppdaterade vägledningar för både K2 och K3. De nya reglerna ska börja gälla för räkenskapsår som inleds efter den sista december 2025. Nystartade företag under 2025 som förlänger sitt första räkenskapsår till sista december 2026 eller senare ska också tillämpa de uppdaterade reglerna. Vad behöver då BAS-intressenternas Förening (BAS) göra med anledning av detta?
BAS har under ett antal år arbetat med en översyn av kontoplanen. Tidpunkten för när ändringarna ska beslutas och börja gälla har ändrats lite under resans gång. När det blev klart att BFN skulle uppdatera regelverken K2 och K3 insåg BAS att det är både en lämplig och nödvändig tidpunkt för att göra ändringar i kontoplanen.
Tillämpningen är utformad på så sätt att bokslut i enlighet med de uppdaterade reglerna i K-regelverken ska upprättas först våren 2027. Men även om de första boksluten där de uppdaterade vägledningarna ska tillämpas ligger en bit framåt i tiden gör inte den löpande bokföringen det. Den börjar ju redan första januari 2026. För nystartade företag med förlängt räkenskapsår till 31 december 2026 eller senare börjar den löpande bokföringen redan under 2025. BAS behöver därför redan nu göra nödvändiga justeringar i kontoplanen.
Som sagt har BAS redan under att antal år jobbat med ändringar i kontoplanen. Arbetet presenteras på webbplatsen under rubriken Framtidens kontoplan. I och med BFN:s beslut kommer BAS nu behöva prioritera arbetet och få fram nödvändiga ändringar. Programvaruföretagen måste få tid på sig att uppdatera sina programvaror till den löpande bokföringen 2026. BAS är självklart medveten om detta och har redan under våren fattat en del beslut om ändringar i kontoplanen. När BFN nu har publicerat ändringarna i K2 och K3 behöver BAS se över att de beslut som fattats inte behöver justeras.
Vad är det för ändringar som BAS behöver göra? Baserat på BFN:s ändringar kan den frågan analyseras fullt ut först nu när vi faktiskt ser regelverken. En sak som kan noteras är ändringarna i kapitel 4 i K2 avseende vad som ska redovisas i posten Råvaror och förnödenheter. Bland annat ska följande ingå i posten:
”andra rörliga kostnader som direkt kan hänföras till produktionen av varor eller tjänster med undantag av personalkostnader och avskrivningar”.
I kommentaren anges bland annat följande:
”Exempel på rörliga kostnader är kostnader för drivmedel och reparation av fordon i ett transportföretag, kostnader för förbrukning av el och vatten i ett fastighetsföretag, resekostnader i konsultuppdrag och kostnader för el som förbrukas i tillverkningsprocessen i ett tillverkande företag. Exempel på direkta kostnader som inte är rörliga och som därmed redovisas i posten Övriga externa kostnader är kostnader för fordonsförsäkringar i ett transportföretag. Andra exempel är kostnader för gemensamma ytor, fastighetsförsäkringar och material för eget underhåll av fastighet i fastighetsföretag.”
Det här är skrivningar som BAS behöver fundera över. Drivmedel till ett fordon ska ibland redovisas i posten Råvaror och förnödenheter och ibland i posten Övriga externa kostnader. Om kontoplanen ska hjälpa till att styra till rätt post i årsredovisningen krävs två konton för drivmedel. Det måste också till en tydlig instruktion från BAS sida för att få det rätt från början.
Det finns fler exempel på vad BAS behöver se över. Även sådant som inte är direkt kopplat till uppdateringarna av K2 och K3. Svaret på frågan i rubriken är med andra ord definitivt ja, kontoplanen behöver ändras.
BAS kommer nu att intensifiera arbetet med uppdateringen av kontoplanen. Målet är att hinna med de allra nödvändigaste uppdateringarna så att programvaruföretagen får en rimlig tid att implementera ändringarna till de kontoplaner som bör användas från och med 2026.
Text: Claes Eriksson
Claes Eriksson arbetar som redovisningsexpert hos Srf konsulterna. Claes är bland annat ledamot i Bokföringsnämnden, BAS styrelse och Srf konsulternas redovisningsgrupp.